Гласуването само с хартия принуди Централната избирателна комисия (ЦИК) да излезе

...
Гласуването само с хартия принуди Централната избирателна комисия (ЦИК) да излезе
Коментари Харесай

Заради отпечатъци по хартиените бюлетини, ЦИК със спешни указания

Гласуването единствено с хартия принуди Централната изборна комисия (ЦИК) да излезе със незабавно решение, тъй че да не се произведат голям брой невалидни бюлетини. Става въпрос за опцията при наслагване на другите типове бюлетини една върху друга, вотът от тази от горната страна да се отпечата на долната и респективно - да я направи невалидна.

Още от сутринта общественици предизвестяват за това в обществените мрежи и приканват хората да слагат бюлетините една до друга.

Така по обяд на ЦИК и се наложи да излезе с изключително решение: да не се считат за невалидни бюлетините, върху които се получават белези от попълването на други бюлетини, сложени една върху друга.

Като мотив за решението, членът на комисията Цветозар Томов изтъкна получени сигнали от жители.

Изпратени са инструкции гласоподавателите да гласоподават върху всяка бюлетина поотделно. Но тъй като има и по какъв начин да останат следи и от мастилото на печатите, от ЦИК са взели решение и са пратили инструкции до общинските изборни комисии, че и такива бюлетини следва да бъдат регистрирани като автентичен глас.

Припомняме, че в петък ЦИК реши да отстрани машината от изборния развой, базирайки се на заключенията на чиновник на ДАНС, изготвил отчет, в който се приказва, че може да има операция на устройствата, които другояче в предишния парламент бяха превърнати в елементарни принтери. Това наложи през днешния ден в обществените мрежи да се споделя информация по какъв начин се гласоподава с хартиена бюлетина - в случай че хората, избирали до момента машината, са не запомнили.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР